TRT: Sanatçı memur olmaz

Haber Giriş : 07 Ekim 2008 16:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kadrolu sanatçı istihdamından vazgeçerek, sözleşmeli personel istihdamında sanatçılara yer verilmesini benimseyen TRT, kurumun sanatla bağlarının koparıldığı eleştirilerine yanıt verdi.

-TRT'ye yeni işe girecek sanatçıların sözleşmeli olarak çalışmaları durumunda sanatlarını TRT dışında da rahatça yapabileceklerini vurgulanarak, ?Sanatçılarımızın büyük takdirle karşıladığı bu yeniliği eleştirenlerin, sanatçının memur olamayacağını kabul etmeleri gerekir? denildi.

-Araştırmacı kadrosuna yapılan atamaların, yeniden yapılanmanın zorunlu sonucu olduğu belirtilirken, araştırmacı kadrosuna atanan personel sayısının, yaklaşık 6 bin TRT çalışanı içinde, sadece 431 olduğu, hiçbirinin sosyal ve ekonomik hak kaybına uğramadığı bildirildi.

? Kadrolu sanatçı istihdamından vazgeçerek, sözleşmeli personel istihdamında sanatçılara yer verilmesini benimseyen TRT, kurumun sanatla bağlarının koparıldığı eleştirilerine yanıt verdi.

TRT'ye yeni işe girecek sanatçıların sözleşmeli olarak çalışmaları durumunda sanatlarını TRT dışında da rahatça yapabilecekleri vurgulanarak, ?Sanatçılarımızın büyük takdirle karşıladığı bu yeniliği eleştirenlerin, sanatçının memur olamayacağını kabul etmeleri gerekir? denildi.

TRT Basın Danışmanlığı, bazı basın organlarında çıkan ?TRT sanattan kopuyor?, ?AKP, TRT'de sanatçı istemiyor? başlıklı haberlere ilişkin bir açıklama yaptı. TRT'nin, yenilenen yayın sektörüne uyum sağlamak, teknolojik yenilikleri anında kullanmak ve kurumsal işleyişini aktif hale getirip, uluslararası medya kuruluşlarıyla rekabet edebilmek için TRT Kanunu'nda yenilikler yaptığının altı çizilen açıklamada, değişen TRT Kanunu çerçevesinde de yeniden yapılandırma çalışmalarının başlatıldığı belirtildi. Yeniden yapılandırma çalışmaları çerçevesinde, bölge müdürü, şube müdürü, müdür yardımcısı ve üye gibi bazı kadro ünvanlarının, genel yapıdaki değişiklikler, kurumun yayın anlayışına ilişkin yeni kararlar, teknolojik alandaki değişimler ve işlevler dikkate alınarak kaldırıldığının ifade edildiği açıklamada şöyle denildi:

?Bazı kadro ünvanları (daktilo, odacı, teleks operatörü, teksirci, film yıkama elemanı) şahsa bağlı hale getirilmiştir. Yenilenen yayın dünyasının ihtiyaçlarına göre bazı ünvanlar (kanal koordinatörü, system yöneticisi, haber koordinatörü vb.) ihdas edilmiştir.?

-?ARAŞTIRMACI KADROSUNA ATANANLAR HAK KAYBINA UĞRAMADI?

Açıklamada, üst düzey yöneticiler ve yayın denetleme kurulu üyelerinin de aralarında bulunduğu yaklaşık 600 personelin, "araştırmacı" kadrosuna geçirerek maaşlarının dondurulduğu iddialarına ilişkin ise, araştırmacı kadrosuna yapılan atamaların 5767 sayılı Kanun gereğince yapılan yeniden yapılanmanın zorunlu sonucu olarak ortaya çıktığı belirtildi. Araştırma kadrosuna atanan personel sayısının, yaklaşık 6 bin TRT çalışanı içinde sadece 431 olduğunun bildirildiği açıklamada, şunlar kaydedildi:

?Araştırmacı kadrosunu kazanan çalışanlarımız mevcut işlerine devam ediyorlar ve yeni yapılanma sürecinin sonunda da yeni görev sıfatlarını kazanabileceklerdir. Araştırmacı kadrosuna atanan çalışanlarımızın hiçbiri ekonomik ve sosyal hak kaybına uğramamıştır. Gerek kamu sektöründe gerekse özel sektörde sıkça görülen yeniden yapılanma ve görev değişiminin TRT'de uzun yıllardır beklendiğini ve bu değişimin TRT çalışanlarınca büyük takdir topladığını kamuoyuna bildirmek isteriz.?

-?KADROLU SANATÇI İSTİHDAMINDAN VERİM ALINAMIYOR?

?TRT sanattan kopuyor? başlıklı haberin ?bilgiden yoksun ve kötü niyetli olarak yazılmış, hukuki yaptırımı olan? bilgilerden oluştuğu ifade edilen açıklamada, TRT'nin sanattan ve sanatçıdan kopmasının mümkün olmadığı vurgulandı. Yeni yapılanmayla TRT sanatçılarının çok daha verimli çalışma şartları elde edeceğinin altı çizilirken, söz konusu olanın istihdam politikasındaki değişiklik olduğu belirtildi. Gelinen noktada kadrolu sanatçı istihdamından beklenen verimin alınamadığı yönünde önemli veriler bulunduğu dile getirilen açıklamada, şöyle denildi:

?Bu husus çeşitli raporlarda da vurgulanmıştır. Bu durum göz önünde bulundurularak istihdam politikasında değişikliğe gidilmiş, kadrolu sanatçı istihdamından vazgeçilerek, 5767 sayılı Kanun ile öngörülen sözleşmeli personel istihdamında sanatçılara da yer verilmesi benimsenmiştir.

TRT'ye yeni işe girecek sanatçılarımız sözleşmeli olarak çalıştıklarında, sanatlarını TRT dışında da icra edebilecekler, sanat tanıtımlarını çok daha rahat yapabileceklerdir. Sanatçılarımızın büyük takdirle karşıladığı bu yeniliği eleştirenlerin, sanatçının memur olamayacağını kabul etmeleri gerekir.

Ayrıca diğer kamu kurum ve kuruluşlarındaki sanatçılar da sözleşmeli statüde istihdam edilemktedir. Söz konusu uygulama ile diğer kamu kurumları ile uyum sağlanması da amaçlanmıştır.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber